Spaghetti Bolognese

Spaghetti atau pun mak Abah panggil mee bandung ‘mat salleh’ merupakan makanan Itali yang Abah paling suka. Ini juga resepi pertama yang Abah belajar (belajar kat sekolah menengah..) Terima kasih buat Cikgu Shamsul atas tunjuk ajar.. Ini resepinya…

Spaghetti bolognese menggunakan vermicelli, anak-anak Abah suka dan mengenyangkan.

 

Bahan-bahan ( cadangan untuk 5 orang )

  • 1 paket spaghetti (500 gram; biasanya Abah suka guna vermecelli, anak-anak abah suka yang tu..)
  • 500 gram daging lembu cincang (Abah suka guna daging cincang Ramly)
  • 3 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 biji bawang besar  – dicincang halus
  • 1 tin sedang tomato puri
  • 3 biji tomato segar ranum – potong dadu
  • 1  batang lobak – potong dadu
  • 1 tin cendawan butang – dihiris (tambahan)
  • 1 kiub stok daging lembu (tambahan)
  • 1/2 sudu herba (boleh bubuh Italian Mixed herb atau pun Oregano)
  • 3 sudu minyak zaitun (boleh tukar ngan minyak masak biasa)
  • Sedikit butter (biasanya 2 sudu aje Abah letak)
  • Sedikit garam dan gula (ikut selera)
  • Parutan keju (nak tabur atas hidangan nanti)

p/s : untuk bahan tambahan tu, ikut selera tau. Boleh nak letak dan boleh tak nak letak. Boleh juga tambah susu untuk Sos Bolognese.

Cara-caranya

  1. Spaghetti : didihkan 2 liter air (agak-agak aje) dalam periuk besar. Masukkan sedikit garam (Abah selalu guna 2 sudu aje). Bila air dah mendidih, masukkan spaghetti, kacau. Masukkan satu sudu minyak zaitun atau minyak masak, ini adalah untuk memastikan spaghetti kita tu tak melekat.
  2. Sos Bolognese : Panaskan minyak zaitun / minyak masak biasa dan butter dalam periuk. Kalau boleh gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Kacau. Bila butter dah cair dan berbuih, sadukkan bawang besar dan bawan putih tadi. Jangan sampai kering bawang tu, sukup sekadar dah nampak kekuningan.
  3. Kemudian masukkan daging cincang. Pastikan daging cincang tu hancur sepenuhnya atau dapat bentuk yang lebih kurang seragam. Goreng sampai perang (Abah suka tutup periuk tu untuk dapatkan rasa yang lebih best dan daging cepat empuk)
  4. Kemudian, masukkan sayuran (cendawan dan lobak tadi, ada orang nak tambah meriah lagi akan tambah kacang pis dan jagung) Goreng sampai sayuran tu lembut.
  5. Kalau berminat nak tambah susu dalam sos, boleh masukkan sekarang. Pastikan susu dah mendidih dan meresap kedalam daging. Kemudian masukkan tomato puri dan jugak hirisan tomato. Menggunakan tin tomato puri tu, sukat dua tin air dan masukkan kedalam sos.
  6. Masukkan garam dan gula secukup rasa, masukkan sekali kiub (kalau nak) dan herba.
  7. Biar mendidih. Kemudian kecilkan api dan biar dia merenih sampai kuah pekat.
  8. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.

p/s ; biasanya Abah akan merenih selama lebih kurang satu jam. Tapi masa belajar dulu cikgu kata orang Itali merenih sampai 3-4 jam. Tapi bagi Abah yang Jawa ni, cukupla kalau satu jam aje.

Selamat Mencuba…

Leave a comment