Ikan Keli Masak Lemak Cekur

Abah dan ikan keli ibarat irama dan lagu, tak boleh dipisahkan. Ikan keli masak apa aje pun Abah akan makan. Spesis yang ini memang Abah tak pernah tolak. Tapi dalam banyak-banyak masakan, Abah paling suka Ikan Keli Masak Lemak Cekur. Resepi ni resepi Jawa, mak Abah gelar masakan ni ‘Kencur Iwak Lele’ (Ikan Keli Cekur).

Bahan-bahan

  • Ikan keli (2/3 ekor) – dibasuh bersih dengan asam jawa ngan limau untuk hilangkan lendirnya.
  • 3 ulas bawang putih.
  • 2 ulas bawang merah.
  • Sedikit kunyit hidup – tumbuk
  • Segenggam cili padi – 7 atau 8 tangkai.
  • 4 / 5 biji ubi cekur.
  • 7 helai daun cekur – mayang halus.
  • Santan
  • Garam dan gula secukup rasa.

Cara Memasak

  • Ikan keli setelah dibersihkan dengan asam dan limau. Dilumurkan dengan kunyit yang telah ditumbuk tadi dan sedikit garam. Kemudian bakar. Setelah masak, ketepikan dahulu ikan keli tersebut.
  • Tumbuk halus bawang putih, bawang merah, cili padi dan ubi cekur.
  • Masukkan sedikit air dan tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik bau.
  • Kemudian masukkan santan setelah bahan tumis tadi mendidih. Masukkan daun cekur yang telah dimayang halus.
  • Kacau dan kemudian masukkan ikan keli yang telah dibakar tadi.
  • Adjust rasa mengikut selera dengan garam dan gula.
  • Siap dihidang dan selamat mencuba…
p/s : gambar Abah tak sempat upload, tulis resepi kat opis… hehehehehe.. kat bawah ni Abah letak gambar cekur.. sebab ada staff pompuan Abah yang tak kenal pokok cekur tu macam mana..

Leave a comment